Anna301018
Anna Holmlund | Foto: Robert Henriksson/TT

Anna Holmlund: ”Jag tänder gärna den olympiska elden”

Den tidigare skicross-stjärnan Anna Holmlund är en av ambassadörerna för ”Stockholm 2026”. Genom mailkontakt berättar hon om hur hon ser på uppdraget, hur hon vill skapa ett så bra vinter-OS och Paralympics i Sverige som möjligt för de unga och vad hon mest skulle se fram emot.

”Jag tänder gärna den olympiska elden”, skriver Anna Holmlund.

Anna Holmlund får först frågan vad OS i stort betyder för henne.”Jag tänker på att träna, träna och att förbereda sig på bästa sätt. Det gäller att kämpa. Att sätta upp mål och sedan delmål för att nå resultat”, skriver hon.

Vidare berättar Holmlund om sin roll som ambassadör och att det är ett ärofyllt uppdrag för henne, att få vara en del av arbetet att få spelen till Sverige.

”Det är ett hedersuppdrag för mig att få vara ambassadör för spelen. Det blir meningsfylld sysselsättning och jag känner att jag kan bidra och hjälpa till med positiv inställning bland de som jag möter”, skriver Holmlund och fortsätter:

”Vi fick en jättebra information från Internationella Olympiska kommittén (IOK) och från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) vid mötet i Stockholm i oktober 2018.

Jag väntar nu på informationsmaterial från mötet som jag kan använda i mina kontakter/möten. Jag har redan fått en inbjudan från Rotary i Sundsvall där jag ska medverka. Jag jobbar också med Västernorrlands Idrottsförbund med Lena Andersson. Hon berättar för mig hur den lokala idrotten jobbar.”

”Prata väl om OS i Sverige”

I sitt arbete som ambassadör vill Anna Holmlund vara med och tala väl om Sverige som värd för OS ut till sitt breda kontaktnät. Hon tycker också att Sverige känns redo för den här uppgiften.

”Jag kommer i mitt kontaktnät att prata väl om OS i Sverige. Vi fick veta på mötet i Stockholm att IOK har en ny strategi. De kommer att kraftigt stödja kommande arrangör med medel och de har inte samma krav på idrottsanläggningar som tidigare”, skriver Holmlund och fortsätter sedan:

”Stockholmsområdet, Södertälje, Falun och Åre kommer att bli bra tävlingsplatser. Samspelet med Lettland för bobåkarna blir också bra tror jag. Friends Arena i Solna blir en stor tillgång.”

Varför vill du att Sverige ska arrangera vinter-OS och Paralympics?
”Det är på något sätt Sveriges tur nu. Calgary och Milano har arrangerat OS tidigare vilket Sverige inte har. Om det inte kostar stora skattepengar är det en stor framgång.

Jag tror också på rena spel. Dopning och ekonomiskt fiffel är vi inte kända för. Jag tror det blir bra här. Viktigt också att tävlande får visa upp sig på hemmaplan i OS. Det kan bli en injektion för vinteridrott, vilket är bra”, skriver Holmlund.

Vill gärna bidra

Anna Holmlund har också flera tankar och idéer på hur man skulle kunna skapa ett så bra olympiskt spel som möjligt för de unga som vill komma och titta.

”Kan vi arrangera spelen miljömässigt rätt, utnyttja redan befintliga anläggningar och minimera transporterna betyder det mycket även för unga. Skolorna på orterna kunde få utveckla ”fadderskap” och få fri entré till tävlingar och arrangemang. Det skulle betyda mycket.”

Vad skulle du personligen mest se fram emot med ett vinter-OS och Paralympics i Sverige?
”Jag vill gärna bidra med mina kunskaper och mitt engagemang. Min rehabilitering efter skadan visar att idrotten har stor betydelse. Målsättning och sedan träna. Jag anmälde i Stockholm att jag gärna tänder den Olympiska Elden”, avslutar Anna Holmlund.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.