Foto: Jae C. Hong/TT

Anette Norberg om 2026: ”Något att längta efter”

Den tidigare curlingstjärnan Anette Norberg är högst delaktig i arbetet mot ”2026” och ser fram emot det fortsatta arbetet för att få vinter-OS och Paralympics till Sverige.

– Jag tror på det här att ha något att enas kring och se fram emot. Någonting som man får längta efter, säger hon.

Anette Norberg har suttit som ledamot i SOK:s styrelse i fyra år och har länge varit med och arbetat med OS-frågan för Sverige.

– Ja, jag har suttit en mandatperiod, fyra år till våren, så jag står inför omval nu. Det är jätteroligt där vi har en bra styrelse och bra människor. Man får jobba för idrotten och ge tillbaks litegrann vilket är jättekul.

Anette Norberg är en av de presenterade ambassadörerna i arbetet mot 2026. För hennes del var det självklart att tacka ja när hon fick frågan.

– Ja, som ledamot för SOK har jag jobbat med den här OS-frågan ganska länge och i andra sammanhang. Det fanns inte riktigt något alternativ, då jag varit så involverad som jag har varit. Det var självklart för mig att tacka ja.

Varför vill du ha vinter-OS och Paralympics till Sverige?
– Jag har jobbat med det här ganska länge och intensivt i perioder. Jag tror verkligen att det här skulle vara bra för Sverige och för svensk idrott. Man skulle bli rätt besviken om det inte blir av. Jag ser jättemycket fram emot den här fortsatt processen och att försöka få till det här, säger Norberg och fortsätter:

– Jag tror på det här att ha något att enas kring och se fram emot. Någonting som man får längta efter, då det inte bara handlar om dessa fyra veckor, med OS och Paralympics, utan vi idrottare pratar gärna om att resan är viktigare än målet. Och det gäller samma sak i att arrangera ett OS och det är resan mot det som är det viktiga. Själv spelen blir förstås en väldigt kul avslutning på det hela, men den delen är samtidigt väldigt kort.

Vi kommer in att tala om vad de Olympiska spelen har betytt för Anette under hennes karriär. Och självklart har OS haft en stor betydelse.

– För oss som håller på med lite mindre sporter blir OS så himla viktigt. Det är då vi syns, uppmärksammas och får uppskattning för det vi gör. Det har betytt ofantligt mycket för mig och har, till det positiva, förändrat mitt liv. Så det är klart att det har betytt otroligt mycket för mig personligen.

Har du några personliga favoritminnen?
– Jag har fått varit med och vunnit två OS-guld, så bägge dessa är förstås höjdpunkter. Sedan har jag haft andra typer av minnen när man suttit hemma i tv-soffan när man var mindre. Men också fått vara med live och sett till exempel Tre Kronor när de vann OS-guld i Turin. Så det finns många fina minnen.

”Det ska inte gå egentligen”

Sverige är med i världstoppen när det kommer till curlingsporten och har varit det under många år. Tidigare genom lag framförda av Peter ”Peja” Lindholm och Anette Norberg. Nu av Niklas Edin och Anna Hasselborg.

Anette får frågan hur det är möjligt att vi är så här pass framgångsrika, trots få utövare. Och hon har själv svårt först att sätta ordet på det.

– Det ska faktiskt inte gå egentligen, säger Norberg och fortsätter:

– Jag tror att det bland annat handlar om att vi är duktiga på att träna, vi har hög konkurrens och svenskar generellt sett är duktiga på lagsport. Jag tror inte att det är någon sport där just lagmomentet är så viktigt som i curling. Detta eftersom att vi bara är fyra spelare och extremt beroende av varandra. Vi är duktiga på att alla ska ta ansvar, att alla leder sig själva men samtidigt som vi hjälper och bygger varandra.

Avslutningsvis pratar vi om målbilden: Att vinter-OS och Paralympics 2026 ska arrangeras i Sverige. Och när vi väl står där och det är dags, vill Anette Norberg vara en del av mästerskapet.

– Min plan är att jag på något vis ska vara involverad i det hela. Förhoppningsvis har jag en dotter som kommer att tävla som jag kommer att följa. Så i bästa fall kommer jag att vara där som en del i den svenska curlingtruppen som stöd till henne på något sätt, avslutar hon.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.