AmandaLind_1
Foto: Sandra Fogelberg

Amanda Lind: ”Vi ska visa världen att vi ligger i framkant”

Amanda Lind är svensk kultur-, demokrati- och idrottsminister. I månader har hon talat väl om ett vinter-OS och Paralympics i Sverige.

Nu när hennes regering också står bakom en svensk ansökan berättar hon om sina tankar inför ett eventuellt vinter-OS och Paralympics i Sverige – varför det är viktigt för resten av världen att ”Stockholm Åre 2026” vinner omröstningen och vad hon ser fram emot mest med ett vinterspel på hemmaplan.

– Vi har höga målsättningar när det kommer till miljö och hållbarhet i Sverige. Vi vill ligga i framkant och där skulle ett vinter-OS och Paralympics ge oss en möjlighet att visa upp det för världen, säger Lind.

Det finns flera grundpelare i SOK:s ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Två av de starkaste handlar om miljön och hållbarheten. Delar som passar bra in i Internationella Olympiska Kommitténs (IOK:s) ”Agenda 2020”.

– Jag är väldigt positiv till nya ”Agenda 2020” som IOK har tagit fram. Det ger en mycket bra grund och skulle Sverige få vinter-OS och Paralympics, ser jag fram emot att Stockholm Åre 2026 kommer att genomföra det enligt intentionerna och lite till, säger Lind och fortsätter:

– Det vore positivt för Sverige att få vara ett av de länder som visar att det går att genomföra Olympiska och Paralympiska spel på ett hållbart sätt, både socialt, miljömässigt och ekonomiskt. Agenda 2020 har varit en förutsättning för att Sveriges regering har ställt sig positiv till en ansökan.

”Klimat- och miljöansvar”

– Sedan har vi också klimatfrågan som är aktuell och akut. Det är ett område där vintersporten kanske är den del av idrottsfamiljen som ser och upplever konsekvenserna av klimatförändringarna allra mest. Vintersporterna är beroende av snö och kyla för att kunna utövas.

Att använda det man redan har och inte bygga kortsiktigt för ett Olympiskt spel är också en viktig del i ”Agenda 2020”. Något som SOK lagt stor vikt vid i sin ansökan och som är ett område där Amanda Lind menar att Sverige kan visa vägen för framtida spel.

– Det är helt nödvändigt och här måste idrotten följa med i tiden och ta ett klimat- och miljöansvar. En del i det är att nyttja de anläggningar som finns och inte bygga några skrytbyggen. En annan del är att kunna utföra tävlingarna både så klimatsmart och så ekonomiskt som möjligt och detta är områden som genomsyrar SOK:s ansökan.

”Riktigt stora folkfester”

Stockholm är den största av flera viktiga delar i Sveriges OS-ansökan. Även om det finns många utmaningar för en arrangörsstad, ser Amanda Lind att Stockholm är redo för uppdraget.

– Sedan tidigare har Stockholm en vana att arrangera större idrottsevenemang och större vintersportstävlingar, säger Lind och fortsätter:

– När det arrangeras vintersporthändelser i Stockholm kan det bli riktigt stora folkfester av det. Jag tänker inte minst på Slottssprinten eller de alpina världscuptävlingarna i Hammarbybacken. Det finns ett stort intresse för vintersport hos stockholmarna.

– Ett Olympiskt spel är ett fantastiskt arrangemang med många idrottare från länder över hela världen inblandade. Sedan har vi de sportsliga ögonblicken som ett vinter-OS och ett Paralympics erbjuder, som också inspirerar till rörelseglädje. Självklart hoppas jag även på många sportsliga framgångar för Sverige.

”En mycket nervös dag”

– Jag är i grunden en sportnörd och gillar att följa all möjlig sport. Framför allt blir det via tv och radio. Men det är extra roligt när jag får möjlighet att besöka tävlingar och se dem på plats.

– Ett av mina bästa OS-minnen är från Pyeongchang 2018. Jag tyckte det var så roligt att Frida Hansdotter och André Myhrer fick möjligheterna att vinna varsitt OS-guld. Det var stort och gav mig gåshud samtidigt som det var oerhört välförtjänt efter två fantastiska karriärer.

– Annars minns jag sommar-OS i Atlanta 1996 när jag var tonåring. Jag gick upp mitt i natten för att se finalerna på hundra meter. Jag tycker det är roligt när det arrangeras OS runtom i hela världen och man får anpassa sig till andra tidszonerna. Är man verkligen sugen på att se något live är det bara att ställa klockan.

Amanda Lind berättar att hon har fått prata mycket om ”2026” efter regeringens positiva besked att de ställt sig bakom Sveriges ansökan. Hon säger också att hon med spänning ser fram emot den avgörande omröstningen den 24 juni.

– Det var många samtal om OS och Paralympics i samband med regeringens beslut. Nu känner jag själv att det börjar närma sig och spänningen byggs upp. Jag har förstått att det är ett jämt race mellan Stockholm Åre och Milano Cortina. Jag hoppas såklart att Sverige vinner och står där med det positiva beslutet.

– Jag kommer att följa omröstningen så nära jag kan och invänta vad jag hoppas blir ett positivt besked. Det kommer att vara en mycket nervös dag, avslutar Amanda Lind.

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.