Foto Ulf Palm/TT

19-åriga Frida Karlsson laddar för sitt första VM – och drömmer om OS på hemmaplan

Frida Karlsson, 19, plockade hem tre medaljer under J-VM – och fick fira det med att bli uttagen i a-landslaget och skid-VM i Österrike. Nu laddar hon för sina hittills bästa lopp i karriären samtidigt som hon drömmer om ett vinter-OS på hemmaplan.

– Det vore så himla häftigt! Jag hoppas verkligen att det slår in, säger skidtalangen.

Frida Karlsson har haft en riktigt fin säsong.

Från Junior-VM i Lahti, Finland, i januari åkte 19-åringen hem med inte mindre än två guld (på 15 km klassisk masstart, samt 5 km fristil) och ett brons (4×3, 3 km stafett) i bagaget.

Vi får några minuter med Frida under skidlandslagets mediadag från deras träningsläger i italienska Toblach där de är och förbereder sig inför VM i österrikiska Seefeld (19 februari – 3 mars).

– Det har varit väldigt roligt den här säsongen och jag känner att jag har utvecklats sedan ifjol. Då är det väldigt roligt att åka. Jag har jobbat väldigt hårt med alla bitar och tycker att jag höjt mig på samtliga områden, inleder Frida.

– Själva juniorvärldsmästerskapet var fantastiskt roligt verkligen. Jag hade en väldigt fin form under det mästerskapet och fick ut det jag ville i min åkning.

Laddar för VM

Dessa framgångar för talangen från Sollefteå kom med ytterligare ett roligt besked. I början av februari blev hon nämligen uttagen till skid-VM som inleds i Österrike om mindre än en vecka.

– Det känns som en jättefin möjlighet där jag kan få med mig nya erfarenheter inför framtiden och sedan hoppas jag självklart på att jag kan göra mina bästa lopp hittills i karriären. Jag är väldigt laddad och det ska bli skitkul!

Frida säger att hon rent resultatmässigt inte har satt upp några mål, mer än att hon ska försöka göra det hon är där för: Att åka skidor så snabbt det bara går.

– Ja, resultatmässigt är det väldigt svårt att veta hur jag ska tänka, då jag aldrig varit med i dessa sammanhang tidigare. Jag får i stället vara trygg i mig själv, fokusera på det jag kan påverka och försöka åka skidor så snabbt jag bara kan från punkt A till punkt B.

”En riktig folkfest!”

Frida berättar att solen skiner i Toblach och att det är sex plusgrader. ”Ett perfekt klisterföre” förklarar hon, innan vi går in på att prata om det som vi undrar mest. Nämligen hennes tankar kring ett vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026.

– Det vore så himla häftigt! Jag hoppas verkligen att det slår in. Många säger att åldern 25-27 är då man ska vara som allra bäst i karriären. Så ett vinter-OS 2026 för min del vore en riktig dröm och det hade varit perfekt om jag kunde vara som allra bäst då.

Hur mycket inspirerades du av de svenska framgångarna i Pyeongchang?
– Självklart jättemycket. Det var ett fantastiskt OS för svenskarna och tänk om man kunde få ha liknande framgångar under ett spel på hemmaplan. Det vore en riktig folkfest!

SOK använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer här.